Depremde Toplum Temelli Sosyal Hizmet Çalışması - Abukan, Bilge; Kurşun, Fatih (Afet ve Krizlerde Sosyal Hizmet, 2023)
Depremlerin muhtemel olumsuz sonuçlarını azaltmak ve afet sonrasında iyileşme sürecini hızlandırmak için toplum temelli sosyal hizmet uygulamaları önemlidir. Çünkü bu uygulamalar toplumun ortak sorunlarını veya hedeflerini belirlemeyi, kaynakları tespit etmeyi ve yönetmeyi,  sorunları çözmek / hedeflere ulaşmak için stratejiler geliştirmeyi ve stratejileri toplumun ihtiyaçları çerçevesinde müdahaleleri gerçekleştirmeyi içermektedir. Bu kapsamda toplum temelli sosyal hizmet uygulamaları toplumun öz kaynaklarına ve potansiyeline dayanmakta ve afet karşısında toplumu harekete geçirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç deprem afeti gibi kriz zamanlarını aşmak için sorumlu topluluklar oluşturmayı sosyal hizmet uygulamalarının temeline yerleştirmektedir. Böylece yerel toplumun afetlere karşı dirençli hale getirilmesi, toplumun kapasitesinin arttırılması, iyileşme sürecinin hızlandırılması, daha dayanıklı ve destek ağları güçlendirilmiş bir toplum yaratılmasında bu uygulamalar etkili olmaktadır. Bu kapsamda denilebilir ki deprem öncesi ve sırasına ilişkin zarar azaltma odaklı nitelikli toplumla sosyal hizmet uygulamaları ön plana çıkmaktadır. Deprem sonrasında ise ortaya çıkan karmaşık sorunlarla başa çıkmak ve afetten doğrudan etkilenenlerin yaşam koşullarını iyileştirmek için sistematik ve planlı müdahalelere gereksinim duyulmaktadır. Buradan hareketle bu çalışmada deprem öncesi, sırası ve sonrasında gerçekleştirilecek toplumla sosyal hizmet uygulamaları odağa alınmıştır. Öncelikle toplum temelli uygulamaların ortak amaçları açıklanmış, sosyal hizmet uzmanlarının rollerine değinilmiş ve kriz zamanlarını aşmak için sorumlu topluluklar oluşturmanın önemi vurgulanarak bir uygulama örneği sunulmuştur.