Depremde Bireylerle Sosyal Hizmet Çalışması - Ayata Küçükbükücü, Ruşen; Akarsu, Damla (Afet ve Krizlerde Sosyal Hizmet, 2023)
Deprem, insanları ekonomik, sosyal ve psikolojik açıdan etkileyen doğal afetlerden bir tanesidir. Depremin büyüklüğü etkilediği kesimin büyüklüğünü ve etkilerini belirler. Bireylerin depremden etkilenme biçimleri oldukça farklılık gösterebilir. Depremin yaşandığı coğrafi konum, evlerin güvenliği, korunma yöntemleri, ailelerin farkındalık düzeyi vb. pek çok faktör depremin etkilerini değiştirebilir. Ancak depremin etkileri sadece fiziksel olmamakta; aile yapısı, ekonomi, barınma, sosyal sorunlar, psikolojik, ve ruhsal ve etkileri de bulunmaktadır. Tüm bu etkiler göz önünde bulundurulduğunda bireylerin desteğe ihtiyaç duydukları alanların ne kadar geniş çerçevede yer aldığını görebilmekteyiz. Bireylerin gereksinimlerinin giderilmesine yönelik çalışmalar deprem afetinde önemli bir çalışma alanıdır. Bu kapsamda sosyal hizmet mesleği depremden etkilenen birey, aile, grup ve topluma yönelik hizmetleri planlar. Hizmetlerin planlanmasında deprem öncesinde önleyici çalışmalar, deprem sırasında çalışmalar ve deprem sonrasında etkilenen alanlara yönelik çalışmaları kapsamaktadır. Depremden etkilenen bireyler aynı zamanda kendi içerisinde mevcut sosyal ve/ya fiziksel güçlükleri olan bireylerden de oluşur. Bu kapsamda deprem çalışmalarının ele alınmasında; genç, yaşlı, kadın, engelli, göçmen, yoksul, kronik hastalığı bulunan, ruhsal hastalığı bulunan vb. pek çok farklı bireye yönelik spesifik gereksinimler planlanmalı ve uygulanmalıdır. Bu bölümde doğal bir afet olan depremin süreçlerinde bireylere yönelik sosyal hizmet çalışmaları ele alınmaktadır.