Öğrenmede Davranışçı Kuramlar - Özcan, Suna (Eğitim Psikolojisi, 2024)
Bu bölüm, davranışçı teoriler ve bunların eğitimdeki uygulamaları üzerine kapsamlı bir inceleme sunmaktadır. Bölüm, Thorndike, Pavlov, Watson ve Skinner gibi önemli katkıda bulunanlara odaklanarak, davranışçılığın tarihi gelişimi ve temel ilkelerine giriş yaparak başlamaktadır. Ardından, olumlu pekiştirme, ceza ve uygulamalı davranış analizi gibi davranışçılıkta kullanılan özel teknikler ve bunların eğitim ortamlarındaki pratik uygulamaları ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Davranışçı ilkelerin sınıf yönetimi, öğretim stratejileri ve davranış değişikliği üzerinde nasıl uygulandığını incelenmiş, takip eden kısımda davranışçılığa yönelik önemli eleştiriler tartışılmıştır. Bölüm ayrıca, davranışçılığın bilişsel psikoloji ve nöropsikoloji ile entegrasyonu, teknolojik ilerlemelerin etkisi ve eğitim uygulamalarında etik ve kültürel duyarlılık gibi modern uyarlamalarını da incelemektedir.