Türkiye’de İşgücü Piyasalarında Kadınların Yeri ve Dijital Teknolojiler Bağlamında Artırılmasına Yönelik Öneriler - Eren, Arif Selim; Eryer, Ayşe (Kadın ve Tasarım - Tasarım Süreçlerine Stratejik Bakış, 2024)
Ülkelerin ideal iktisadi yapıya kavuşmaları için çalışabilir durumdaki işgücünün istihdama katılımı büyük önem arz etmektedir. Böylece herkesin harcanabilir gelire kavuşması sosyal sigortalar sisteminden enflasyona kadar pek çok ekonomik parametrenin olumlu seyretmesini sağlamaktadır. Netice itibariyle girişimcilik ve inovasyon gibi ekonomik sistemin sürdürülebilirliği için kendini yeniden yapılandırması sürecinde daha olumlu bir görünüme kavuşacağı gözlenmektedir.Buradan hareketle bu çalışmada Türkiye’de işgücü piyasalarındaki genel durum değerlendirildiğinde kadınların bu piyasalara katılımının düşük düzeylerde olduğu anlaşılmaktadır. Bu duruma bir çare olarak katma değeri yüksek biçimde işlerin üretilmesi ve bunları kullanacak olan insan kaynağının oluşturulması için uygulanabilecek politika önerilerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.Bu amaçla yazındaki kadın istihdamı ile ilgili problemlerin teknoloji yönetimi paradigması çerçevesinde değerlendirilmesiyle toplumun potansiyelinin farkına varılabilmesi için farkındalık oluşturulması, Türkiye İstatistiki Kurumu (TÜİK) verileriyle durumun değerlendirilmesi ve sonuç olarak uygulanabilecek politikaların ortaya konulması sağlanmıştır. Bu kapsamda çalışmada Düzey 1 Bölgeleri için 2012-2022 dönemi veri seti kullanılarak kadınların iş gücüne katılmalarını etkileyen etmenlerin neler olduğu panel veri analizi yöntemiyle incelenmiştir. Driscoll- Kraay tahminci sonuçlarına göre, teknolojiyi temsilen kullanılan Ar-Ge harcamaları, eğitim düzeyi ve evlenme yaşının Düzey 1 bölgelerinde kadınların iş gücüne katılımını pozitif yönde etkilediği sonucuna varılmıştır.