Göçmen Refahının Sağlanmasında Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü - Kalaycı, Sami (Göç ve Sosyal Hizmet, 2023)
Günümüzde birçok fonksiyon ile avantajlara sahip olan sivil toplum kuruluşları farklı amaç ve hedefler için çalışmaktadır. Bu bağlamda sivil toplum kuruluşları birey ve toplum sorunlarının çözümüne katkı sunmak, geri kalmış bireylerin haklarını savunmak, ülke ve toplumlar için sosyal hizmetleri sunmak, doğa ve çevre bilincini oluşturmak, gelişmemiş ülkelerin kalkınmasına destek olmak, insanların fikir ve tutumlarının olgunlaşmasına yardım etmek gibi birçok rol ve işlevlere sahiptir. Öyle ki birçok alanda etkili şekilde çalışma beceri ve kapasitesine sahip olabilen bu kuruluşlar ülkelerin strateji geliştirme, politika üretme ve hizmet sunma gibi farklı alan ve konularda destek vermektedir. Bu kapsamda çalışan kuruluşlardan birisi de göçmen sorunları için çalışan dernek, vakıf şeklindeki sivil toplum kuruluşlarıdır. Göçmen birey ve grupların yerleştikleri yeni ülkelerinde karşılaştıkları sorunların çözümü ile ihtiyaç ve beklentilerinin karşılanması amacıyla bu tür kuruluşlar çeşitli alanlarda faaliyetlerini yürütebilmektedir. Dolayısıyla çalışmada göçmenlerin refah arayışı sürecinde sivil toplum kuruluşlarının sunduğu katkı ve destekler ele alınmıştır.Today, non-governmental organizations, which have many functions and advantages, work for different purposes and goals. In this context, non-governmental organizations have many roles and functions such as contributing to the solution of individual and community problems, defending the rights of underdeveloped individuals, providing social services for countries and societies, creating nature and environmental awareness, supporting the development of undeveloped countries, helping people to mature their ideas and attitudes. These organizations, which have the skills and capacity to work effectively in many fields, support countries in different areas and issues such as strategy development, policy making and service provision. One of the organizations working in this context is non-governmental organizations in the form of associations and foundations working on migrant issues. Such organizations can carry out their activities in various fields in order to solve the problems faced by migrant individuals and groups in their new countries of settlement and to meet their needs and expectations. Therefore, in this study, the contribution and support provided by non-governmental organizations in the process of migrants' search for welfare is discussed.