Çokkültürlülük ve Çokkültürcü Sosyal Hizmet - İnak, Abdulkadir (Göç ve Sosyal Hizmet, 2023)
Göç kavramı, çağımızda küreselleşme süreciyle güncel bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Geçmişten günümüze göç eden insan sayısı hızlıca artmaktadır. Doğduğu topraklar dışında yaşamını devam ettiren insan sayısı gün ve gün artarken göç edilen toplumlarda da kültürel çeşitlilik ve farklılıklar da aynı şekilde artmaktadır. Göç hareketlerinin niceliği ve niteliği artarken toplumların da içinde barındırdıkları kültürel unsurlar da artmaktadır. Bu artış; bazı toplumlarda birer kültürel zenginlik olarak tanımlanırken bazı toplumlarda ise kültürel tehdit olarak tanımlanmaktadır. Kültürel çeşitliliklerin fazla olduğu ve bilhassa ulus devlet formunda tanımlanan toplumlarda kültürel çeşitlilik ve farklılıklara dair birtakım soru işaretleri bulunmaktadır. Soru işaretlerinin ardından kültürel çeşitlilik ve farklılıkların birer zenginlik mi yoksa tehdit mi olduğuna yönelik sorgulamalar gerçekleşmiştir. Zenginlik olduğuna dair inancın geliştirildiği toplumlar, çokkültürlü toplum olarak çokkültürcü bir yapıya geçmektedir. Tehdit olduğuna yönelik inancın geliştiği toplumlar, çokkültürlü toplum olup çokkültürcü olamayıp, asimilasyon politikalarının hâkim olduğu bir yapıya geçmektedir. Güncel bir kavram olan çokkültürlülük kavramı, toplumla ilgilenen ve toplumsal olanı gündeme alan sosyal hizmet bilim ve mesleği için de araştırılmaya değer bir kavramdır. Toplumların giderek çokkültürlü yapıya dönüşmesi, çokkültürcü sosyal hizmet uygulamasını da beraberinde getirmiştir. Artan göç hareketleri ve göçmen sayıları, çokkültürlülük kavramının sosyal hizmet mesleğinin gündemine gelmesinde bir başka unsurdur. Sosyal hizmet; tek tip, sıradanlaşmış uygulamalar yerine kültüre duyarlı sosyal hizmet uygulamalarını gündemine almıştır. Çokkültürlü toplumlarda özellikle göçmen gruplarının egemen eğitim sisteminden farklı bir eğitim sistemiyle eğitim-öğretime devam etmeleri, düşük ücretli işlerde çalışan yoksul olarak yaşamlarına devam etmeleri, kamusal hizmetlere (sağlık, sosyal hizmetler vb.) erişimlerde dil etkenli sorunlar yaşamaları, kentlerde banliyö olarak bilinen yerlerde toplumdan uzak bir yaşantı sürmeleri vb. sorunlar; toplumsal alanda karşılaştıkları sorunlara örneklerdir. Bu sorunlar, çokkültürcü sosyal hizmet uygulamasının çokkültürlü toplumlarda bir gereklilik olduğunun da göstergesidir. Sosyal hizmet mesleği; kültürel yetkinlik kavramına ve kültüre duyarlı sosyal hizmet uygulamalarına önem vermekte ve cokkültürlü toplumlarda bireylerin karşılaştıkları sorunların çözümüne katkı sunmaktadır.ABSTRACTThe concept of migration is emerging as a contemporary issue in the process of globalization. The number of people migrating from one place to another has been rapidly increasing from the past to the present. As the number of people who continue to live outside their birthplaces continues to rise, cultural diversity and differences are also increasing in the host societies. The quantity and quality of migration movements are on the rise, and as a result, the cultural elements within societies are also increasing. This increase is seen as a cultural richness in some societies, while in others, it is defined as a cultural threat. In societies where cultural diversity is abundant, especially those defined in the nation-state form, there are certain question marks regarding cultural diversity and differences. Following the question marks, there have been inquiries into whether cultural diversity and differences are considered as assets or threats. In societies where the belief that it is a richness is developed, they transition to a multicultural structure as a multicultural society. In societies where the belief that it is a threat is developed, they become a multicultural society but cannot become multicultural, and assimilation policies dominate. The concept of multiculturalism, which is a contemporary concept, is also worth researching for the social work science and profession that deals with society and focuses on the social. The transformation of societies into multicultural structures has also brought multicultural social work practice with it. Increasing migration movements and the number of migrants are another factor in bringing the concept of multiculturalism to the agenda of the social work profession. Social work has adopted culturally sensitive social work practices rather than one-size-fits-all standardized practices. In multicultural societies, especially immigrant groups facing challenges such as continuing education with a different educational system from the dominant one, working in low-wage jobs and living in impoverished conditions, encountering language barriers in accessing public services (healthcare, social services, etc.), and leading isolated lives in suburban areas of cities are examples of the problems they encounter in the social sphere. These problems are also an indication that multicultural social work practice is a necessity in multicultural societies. The social work profession attaches importance to the concept of cultural competence and culturally