Mitokritik: Gilbert Durand’ın Arketipolojik Yöntemi - Sivri, Medine; Ötenkuş, Damla (Anlatı Üzerine Anlatı Edebiyat Kuramı ve Eleştiri, 2024)
Günümüzde insanlar mitleri sıkıldıklarında eğlenmelerini sağlayacak eski ve işe yaramaz hikâyeler olarak görmezden gelirler. Bunun yanında, insanlar mitlerin asla yok olmayacağı gerçeğini de göz ardı etmektedirler. Yazarlar ise iletmek istedikleri anlamı pekiştirmek için eserlerinde hala mitleri kullanmaktadırlar ve mitokritik, edebi eserlerde kullanılan mitlerin işlevlerini çalışmak için kullanılan yöntemlerden biridir. Gilbert Durand da bu yönteme katkı yaparak imge, simge ve arketipleri sınıflandırdığı arketipoloji denen sınıflandırma sistemini geliştirmiştir. Bu bölüm bir mit inceleme yöntemi olan arketipolojiyi keşfetmeyi amaçlamaktadır.