Bir Küçük Adadan Diğerine: Andrea Levy’nin Küçük Ada Romanında Kimliğini Arayan Küçük Adalılar - Balcı, Adem (İngiliz Kültür Tarihi ve İncelemeleri, 2024)
Bu çalışmanın amacı, Jamaika asıllı Britanyalı yazar Andrea Levy’nin Küçük Ada (2004) adlı romanında ele aldığı çokkültürlü Britanya toplumunda çoklu Britanyalı kimliklerinin oluşumunu ve bu süreçte hem siyahilerin hem de beyazların yaşadıkları sorunları tartışmaktır. Levy, Windrush jenerasyonun başlangıcı kabul edilen 1948 yılı ve öncesi arasında gidip gelen çok katmanlı anlatısı sayesinde siyahi Britanyalıların II. Dünya Savaşına katkılarını gözler önüne sererek İngiltere’de siyahilerin varlığının Windrush’tan çok öncesine dayandığını göstermiştir. Dahası siyahi ana karakterlerden birini erkek diğerini kadın seçerek Windrush’ın salt erkek deneyimi olduğu fikrine de meydan okumuştur. En önemlisi ana karakterlerin diğer ikisini beyaz bir çift seçerek sadece siyahi Britanyalıların değil aynı zamanda beyazların da ortaya çıkan melez kültüre ve kimliklere adaptasyon sürecinde yaşadıkları zorlukları irdelemiştir. Bu sebeple çalışmanın ilk kısmında savaş sonrası İngiltere’ye göç ve Windrush jenerasyonuna kısaca değinildikten sonra Levy’nin kimlik bunalımı ve kimlik oluşumu hakkındaki düşünceleri tartışılmaktadır. Levy, Britanyalılığı ırksal kimlik etiketinden kurtararak imparatorluğun emperyalist faaliyetleri sonucu ortaya çıkan melez bir kültürel kimlik olarak yeniden tanımlamaya çalışmaktadır. Yazarın bu yaklaşımı siyahi Britanyalı kültür kuramcısı Stuart Hall’un kültürel kimlik kavramıyla benzerlik gösterdiği için bir sonraki bölümde Hall’un kimlik hakkındaki fikirleri kısaca ele alınmaktadır. En son kısımdaysa karakterlerin kimlik arayışları, bu süreçte yaşadıkları zorluklar ve özellikle siyahi karakterlerin Britanyalı kimliklerinin tanınırlığı için beyaz topluma karşı verdikleri savaş incelenmektedir.