Özgün Seramik Uygulamalarda Şaman Töreni Sembollerinden İz Düşümleri - BOZDEMİR, Oğuz (Plastik Sanatlar Alanında Seramik ve Cam Üzerine Yaklaşımlar 4-Yoleri, 2024)
Şamanların uygulamalarıyla, çağdaş sanatçıların eser üretim süreçlerinde yaşadıkları deneyimler arasında benzerlikler ve dolaylı ilişkiler olduğu öne sürülmektedir. Şamanizm, tarih boyunca birçok farklı medeniyet tarafından benimsenmiş ve uygulanmış, maneviyata dayalı bir sistemdir. Bu geleneği benimseyen toplumlarda, doğadaki tüm canlı ve cansız varlıkların özünde bir ruhun barındırıldığı düşüncesi hakimdir. Şamanlar, geleneksel olarak fiziksel ve ruhani dünyaları kontrol etme ve bu dünyalarla iletişim kurma yeteneğine sahip olduklarına inanılmıştır. Bunlara ek olarak, rehberlik ve şifa verme rollerini de üstlenmişlerdir. Bu çalışmada, şamanların ritüel uygulamaları ele alınmıştır. Ritüeller sırasında şamanların transa girip dünyadan soyutlanma eğilimleri dikkat çekicidir. Ritüel uygulamaları sırasında şamanların, ruhlarla kuracakları iletişimi güçlendirmek için çeşitli büyülü özelliklere sahip objelere başvurdukları ve bu objelerden güç aldıkları anlaşılmıştır. Şamanlar, düzenledikleri törenler sırasında fiziksel dünyayla ve insanlarla olan bütün ilişkilerini keserler. Şamanların yaşadığı cezbe hali, güncel sanatçıların eserlerini üretme aşamasında yaşadıkları farklı boyuta geçerek yaratıcılıklarını ortaya koyma sürecine benzemektedir. Bu aşamada, sanatçıların eser yaratım süreçleri, şamanların uyguladıkları törenler sırasında yaşadıkları dünyadan kopuş deneyimine oldukça yakındır. Öte yandan, sanatçıların kullandıkları malzemeler de, tıpkı şamanların tören uygulamalarında kullandıkları nesneler gibi kendilerine özel uygulama araçları olarak değerlendirilebilir. Şamanlar ve çağdaş sanatçılar arasındaki duygu durumu, sanatsal seramik çalışmaları üretim sürecinde hissedilmeye çalışılmıştır. Böylece, şamanlara ait objeler seramikle yeniden yorumlanarak değerlendirilmiştir. Araştırmayla elde edilen sonuçlarda, şamanların törenler sırasında kullandıkları objeler ve semboller ile çağdaş seramik sanatı arasında ne gibi ilişki olabileceği aydınlatılmaya çalışılmıştır.