Antik Dönem Kırmızı Figürlü Balık Tabakları ve Günümüz Yorumlamaları - Çakmak, Canan; Türkel, Efe (Plastik Sanatlar Alanında Seramik ve Cam Üzerine Yaklaşımlar 4-Yoleri, 2024)
Bu çalışma, Antik Yunan uygarlığının bir parçası olan kırmızı figürlü balık tabaklarını incelemeyi ve bu tabakların günümüz yorumlamalarını yapmayı amaçlamaktadır. Araştırma, bu tabakların işlevsel formlarını ve üzerlerindeki deniz canlılarının betimlemelerini analiz ederek, geçmişten gelen kültürel izlerin günümüze nasıl taşındığını ortaya koymayı hedeflemektedir.Çalışma, MÖ 5. yüzyıldan itibaren Attika bölgesinde üretilmeye başlanan ve Güney İtalya ile Sicilya'da yaygınlaşan kırmızı figürlü balık tabaklarının tarihsel gelişimini ele alır. Ayrıca, Ege ve Akdeniz havzasındaki diğer uygarlıkların, özellikle Minos ve Miken kültürlerinin bu seramikler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Günümüzde bu tabakların nasıl yeniden yorumlandığı ve alternatif üretim teknikleri üzerine yapılan uygulamalar çalışmanın son bölümünde paylaşılmıştır.Antik Yunan'da üretilen balık tabakları, estetik ve işlevselliğin birleşimini yansıtan önemli kültürel eserlerdir. Bu tabaklar, dönemin günlük yaşamına ve ritüellerine dair önemli bilgiler sunar. Günümüzde, bu tabakların yeniden yorumlanmasıyla geçmiş kültürler ile modern sanat arasında bir köprü kurulmaktadır. Ayrıca, çalışma, deniz canlılarının korunması ve kültürel açıdan sürdürülebilirliği konusunda farkındalık yaratmayı da amaçlamaktadır. Bugünün dünyasında artan çevresel tehditler göz önünde bulundurulduğunda, bu tür çalışmaların önemi daha da artmaktadır.