Nar Budaması - Yılmaz, Cenap (Meyvecilikte Budama Teknikleri, 2024)
Nar ağaçları çalı, tek gövdeli veya çok gövdeli olarak yetiştirilebilir. Çalı formu ticari yetiştiricilik için uygun değildir. Dikilen fidanlar genellikle narın doğası gereği bol miktarda dip sürgünü üretirler. Tek gövdeli yetiştiricilikte bu dip sürgünlerinin hepsinin alınması gerekmektedir. Çok gövdeli yetiştiricilikte ise dip sürgünleri, dikilen fidanda yeni gövdeler oluşturmak için kullanılır. Narda çiçeklenme genellikle 1-3 yaşlı dallarda gelişen yıllık sürgünlerin ucunda oluşmaktadır. Bu nedenle budama işlemi her yıl uygulanmalıdır. Yaşlanan bahçelerde gençleştirme budaması yapılmalıdır. Narda tek gövdeli yetiştiricilikte genellikle goble terbiye şekli uygulanmaktadır. Çok gövdeli yetiştiricilikte ise genellikle 2-4 adet gövde bırakılmaktadır. Nar yetiştiriciliğinde yaz budaması tavsiye edilmektedir. Günümüzde yeni terbiye sistemleri de uygulanmaktadır.