Badem Budaması - Yıldırım, Adnan Nurhan; Bayazıt, Safder (Meyvecilikte Budama Teknikleri, 2024)
Türkiye, bademin gen merkezleri içerisinde yer alır ve 40’a yakın badem türünden 9 adedinin doğal olarak yetişebilmesine olanak sağlayan bir iklime sahiptir. Son 10 yılda Türkiye badem üretim alanı Dünya ortalamasının çok üzerinde bir artış ile 270.203 da’dan 686.966 da’a, üretim ise 73.230 ton’dan 170.000 ton’a yükselmiştir. Badem üretiminde çeşit ve anaç seçimi, yer seçimi, dikim sistemleri, sulama ve gübreleme uygulamaları, hastalık ve zararlılar ile mücadele ile terbiye ve budama uygulamalarının özenle yapılması gerekmektedir. Diğer türlerde olduğu gibi bademde de şekil, verim ve gençleştirme budamaları zamanında yapılmalıdır. Badem yetiştiriciliğinde, ekolojiye uygun çeşitlerle tesis edilen bahçelerde modern yetiştirme tekniklerinin kullanılması oldukça önemlidir.