Şeftali ve Nektarin Budaması - Çömlekçioğlu, Songül (Meyvecilikte Budama Teknikleri, 2024)
Meyve yetiştiriciliğinde budama ve kültürel işlemler verime etki eden en önemli faktörlerdir. Budama yapılmayan ağaçların meyveleri ilk yıllarda kaliteli olabilse de, ileriki yıllarda küçük, renksiz ve gösterişsiz olurlar. Budanmayan bazı meyve ağaçlarında periyodisiteye çok sık rastlandığı gibi, dalların alt kısımları çıplaklaşmakta, ürün alanları ağacın dış ve uç kısımlarına kaymakta ve azalmakta, bunun sonucu olarak da ağaç başına verim düşmektedir. Yetiştiricilik yapılan bölgenin ekolojik koşullarına uygun budama sisteminin seçilmesi daha kaliteli meyve üretimini sağlar. Nemli bölgelerde hava akımını sağlamak ve güneş ışığından faydalanabilmek için açık merkezli; kurak bölgelerde güneş yanıklarını önlemek için lider dallı budama şekilleri tercih edilmelidir.