Anadolu’da İlkel Seramik ve Ekmek Fırınlarının Karşılaştırılması Üzerine Gastronomi Bağlamında Bir İnceleme Önerisi - Mülayim, Emel (Plastik Sanatlar Alanında Cam ve Seramik Üzerine Yaklaşımlar 6, 2024)
İnsanoğlu dünyada var olduğu andan itibaren temel ihtiyaçlarından dolayı birtakım arayışlar ve keşifler peşinde koşmuştur. Hiç şüphesiz ki bu temel ihtiyaçlarının başında beslenme ve ısınma ihtiyacı gelmektedir. Ateşin keşfinden sonra, tesadüfen seramiğin pişirildiğini fark eden insanoğlu, bununla birlikte tarımı da geliştirmiştir. Dolayısıyla, beslenme ihtiyacıyla birlikte seramik kapların gelişimi tarımla paralel bir şekilde devam etmiştir. Tarımın Anadolu’da, seramik kap kültürü ve fırınlarıyla yakından ilintili olduğu bilinmektedir. Hiç şüphesiz ki, insanlığın yerleşik hayata geçip tarımla uğraşmaya başlamasından itibaren seramik kaplar ve fırınlar ilk tarihten bugüne, insanlığın ihtiyaçlarını gidermede çok önemli bir rol oynamaktadır. Zamanla keşfedilen farklı fırın yapıları ve seramik kap formları Anadolu’da hem seramik pişirmede hem de ekmek ve yemek pişirmede geleneksel kültürümüzün temel yapısını oluşturmuştur.Bu çalışmada, insanoğlunun tarımla uğraşmaya başlaması ile paralel gelişen seramik kap formlarının ve fırınlarının, buna bağlı olarak tarım ve beslenmenin nasıl değiştiğini, gastronomi bağlamında seramik ve ekmek fırınlarının karşılaştırılması üzerinden inceleme önerisinde bulunmak hedeflenmektedir.