Çağdaş Seramik Sanatında Malzeme ve Tekniğin Üslupsal Kullanımı - Terzi, Önder (Plastik Sanatlar Alanında Cam ve Seramik Üzerine Yaklaşımlar 7, 2024)
Sanatçıların tesadüfi veya bilerek seçtikleri malzemeler ve teknikler üsluplarını oluşturur veya değişir. Malzeme ve teknik sanat eseri üretiminin en can alıcı etkenlerinden biridir. Üretilmek istenen eser kullanılacak malzemeye göre tasarlanmalıdır. Seramik çamuruyla çalışan sanatçıların üslupları çok farklı etkenlerden dolayı değişir. Çağdaş sanatta, kendine has özellikleriyle güçlü bir anlatım malzemesi olan seramik sıkça kullanılır. Sanatçılar üretimlerinde seramik çamurunun farklı fazlarını ve özelliklerini kullanarak çalışma dilini geliştirir. Sanatçıların üsluplarını oluşturan, seçilen çamur, sır, form, üretim yöntemi ve teknik gibi etkenler çağdaş seramik sanatında çok önemlidir.Bu çalışma çağdaş seramik sanatında üretim yapan sanatçıların malzemeyi nasıl kullandıklarına odaklanmaktadır. Deneysellik, hazır malzeme ve teknoloji başlıklarından oluşan bu çalışmada, Peter Voulkos, Ruth Duckworth, Jung Kon eko, Taburu Kuwata, Marcel Duchamp, John Mason, Caroline Slotte, Bouke de Vries, Ole Lislerud, Micheal Eden’in çalışmaları bu başlıklar kapsamında değerlendirilmiştir. Çalışma farklı üslupların malzeme üzerinden değerlendirilmesini sağlamaktadır.