Türkiye Ekonomisinde Turizmin Rolü - Çilan Akın, Aliye (Turizm Ekonomisi, 2024)
Turizm sektörünün Türkiye ekonomisindeki yerini değerlendirmek amacıyla hazırlanan bu bölümde öncelikle Türkiye’de planlı dönemdeki turizm faaliyetlerinin gelişimi incelenmiştir. 1963 yılındaki ilk beş yıllık kalkınma planından başlayarak 11 tane kalkınma planında turizm sektörünün hedefleri ve gerçekleşme düzeyleri değerlendirilmiştir. Bununla birlikte Türkiye’nin toplam sabit yatırımları içerisinde turizm sabit sermaye yatırımlarının payı incelenmiştir. 2000-2023 yılları arasında Türkiye’nin uluslararası turist sayıları, turist başına ortalama harcama, turizm gelirleri ve turizm gelirlerinin GSYH içerisindeki payına ilişkin veriler tablolaştırılarak, verilere ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır. Türkiye’nin turizm gelirleri ve turizm giderlerinin mal dengesindeki yeri ile turizm gelirlerinin dış ödemeler dengesine etkisi incelenmiştir.