Turizm Planlaması - Çavuşgil Köse, Bilge (Turizm Ekonomisi, 2024)
Turizm planlaması kavramının ve kapsamının incelendiği bu bölümde turizm planlamasının tanımı, türleri, önemi ve amacı konularına değinilmiştir.  Benzer biçimde karşılaşılan sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ele alınmıştır. Planlamanın, sürdürülebilir turizm gelişimi için kritik bir rol oynadığı vurgulanmıştır. Tarihsel olarak turizm planlamasına yönelik bakış açıları da değerlendirilmiş ve bu alandaki evrim incelenmiştir. Erken dönem planlama yaklaşımlarından günümüzdeki sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımlara kadar olan sürecin incelenmesi, turizm planlamasının ne denli dinamik ve değişken bir alan olduğunu göstermektedir. Güncel kavramların da yer aldığı bu çalışmada, turizm planlamasının sadece bugünün değil, geleceğin de ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yapılması gerektiği vurgulanmıştır. Dijitalleşme, iklim değişikliği ve pandemiler gibi modern dünyayı şekillendiren unsurların turizm planlamasına olan etkileri üzerinde durulmuştur. Sonuç olarak, etkili bir turizm planlaması, yerel ve küresel dinamikleri göz önünde bulundurarak, tüm paydaşların katılımını sağlayarak ve uzun vadeli hedeflere odaklanarak gerçekleştirildiğinde başarıya ulaşacaktır. Bu bölümde sunulan bilgiler ve öneriler, turizm planlaması alanında çalışan profesyoneller, öğrenci ve akademisyenlere ile politika yapıcılar için değerli bir kaynak oluşturmayı amaçlamaktadır.