Rekabet Kavramı ve Turizmde Rekabet - Çelik Uğuz, Sabriye; Topbaş, Ferhat (Turizm Ekonomisi, 2024)
Dünya ekonomisinin büyümesi ve refah artışı, iletişim ve ulaşım teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte turizm piyasasında hızlı bir büyümeye yol açmıştır. Bu durum, küreselleşmeyle birlikte artan uluslararası rekabetin de tetikleyicisi olmuştur. Ülkeler, turizm pazarındaki paylarını arttırmak için yoğun bir çaba sarf etmektedir. Bir ülkenin uluslararası ticaretteki rekabet gücünün tespit etmek, o ülkenin turizm sektöründeki küresel konumunu ve geliştirilmesi gereken alanları tespit etmek açısından oldukça önem arz etmektedir. Ülkelerin dış ticaretteki üstünlüklerini tespit etme girişimleri David Ricardo’nun “Karşılaştırmalı Üstünlükler Teorisi” ile başlamıştır. Lisner (1958) ve Balassa (1965) gibi isimlerin katkılarıyla ilgili alan yazınında genel kabul gören ve uluslararası ticarette rekabet gücünü ölçmek için en çok kullanılan “Açıklanmış Karşılıklı Üstünlükler Endeksi” kavramına temel oluşturmuştur. Bu çalışma, günümüzün küreselleşen dünyasında turizm sektöründe küresel rekabet gücünün önemi ve Türkiye’nin bu alandaki konumu ele alınmıştır. Bu bağlamda, Türkiye’nin turizm sektöründeki uluslararası rekabet gücünün tespit etmek ve geliştirilmesi için neler yapılabileceği tartışılmıştır.