Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar - Oraç, Aysun (Gıda Mikrobiyolojisi, 2024)
Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar, insanlığın başlangıcından bu yana tüm toplumlar için sorun oluşturmuştur. Dünya Sağlık Örgütüne göre dünya genelinde her yıl güvenli olmayan gıdaların tüketimi sonucu yaklaşık 600 milyon gıda kaynaklı hastalık vakası meydana gelmekte ve bunun 420 bini ölümle sonuçlanmaktadır. Gıda kaynaklı hastalıklar, ishalden kansere kadar çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Çoğu gastrointestinal sorunlar olarak ortaya çıkar, ancak nörolojik, jinekolojik ve immünolojik semptomlar da gelişebilmektedir. Hastalıklar, temel olarak gıdaya patojen bir mikroorganizmanın bulaşmasından kaynaklanmaktadır. Bu hastalıkların en temel sebepleri yetersiz ısıl işlem, gıda depolama koşullarına dikkat edilmemesi, çapraz kontaminasyon, gıda işleme hatlarında çalışan personelin ya da gıda hazırlayıcılarının hijyen yoksunluğudur. Son yüzyılda artan uluslararası ticaret ve seyahat, karmaşık gıda zincirleri, iklim değişikliği ve göç gibi etkenler de bu riski daha da arttırmaktadır. Bilim insanları, hükümetler ve endüstrinin tüm çabalarına rağmen, gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkların dünya çapında önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam edeceği ve bunun hem nüfusların sosyal refahı hem de ulusal ekonomiler üzerinde muazzam etkileri olacağı düşünülmektedir.