Mikrobiyal Orijinli Gıda Bileşenleri - Yüksel, Mehmet (Gıda Mikrobiyolojisi, 2024)
İnsanlıkla beraber var olan ve öteden beri büyük bir sorun olan açlık ve yetersiz beslenme günümüze kadar süre gelmektedir. Nüfusun artışıyla birlikte azalan gıda kaynaklarının daha fazla canlı tarafından tüketilmesi, dünyadaki kirlilik unsurları, doğal habitatların tahribatı veya yok edilmesi ve kaynakların aşırı derecede kullanımı büyük bir sorun olarak devam etmektedir. Bütün bu olgular göz önüne alındığında dünyada değişken iklim şartlarına bağlı olarak azalan ve yok edilen tarımsal alanların getirdiği açlık sorunu gündemi daha fazla meşgul etmeye başlamıştır. Bununla birlikte yetersiz gıda alımı, açlık ve protein malnutrisyonu gibi sorunları çözmek veya minimize etmek için yeni, güvenilir, bileşenler açısından zengin alternatif kaynaklarının elde edilmesi gerekmektedir. Bu kısa açıklamalardan anlaşılacağı gibi insanoğlunun hayatını devam ettirebilmesi için muhakkak besin kaynaklarına ihtiyacı vardır. Mikrobiyal orijinli gıda bileşenleri bu manada insanlık için büyük bir fırsat olarak görülebilir.