Gıdalarda Mikrobiyal Gelişimi Etkileyen Faktörler - Öztürk, Hale İnci (Gıda Mikrobiyolojisi, 2024)
Bölüm 5, gıdalarda mikrobiyal gelişimi etkileyen faktörleri ele alarak, bunların gıda kalitesi ve güvenliği üzerindeki doğrudan etkisini vurgulamaktadır. Mikrobiyal gelişim, fermantasyon gibi arzu edilen süreçlere veya gıda bozulması ve gıda kaynaklı hastalıklar gibi istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Bu faktörlerin anlaşılması ve kontrol altına alınması, gıda muhafazası ve işlenmesinde kritik önem taşımaktadır. Mikrobiyal gelişimi etkileyen faktörler, içsel faktörler (örneğin, su aktivitesi, pH, besin içeriği), dışsal faktörler (örneğin, depolama koşulları), dolaylı faktörler (örneğin, mikrobiyal etkileşimler), işleme faktörleri (örneğin, ısıtma, soğutma) ve bunların kombinasyonları (çoklu engeller) olarak kategorize edilmiştir. Bu bölüm, her bir faktörün mikrobiyal gelişme üzerindeki etkilerini ayrıntılı olarak ele alırken, mikrobiyal gelişimin izlenmesi ve kontrol edilmesi yöntemlerine de değinmektedir. Bu faktörlerin etkileşimlerine vurgu yaparak, gıda sistemlerinde mikrobiyal gelişimi yönetmek için kapsamlı bir yaklaşım sunulmaktadır.