Kimlik, Etnisite ve Çoğulculuk - Şan, Mustafa Kemal (Toplumsal Hayata Sosyolojik Bakış, 2024)
İnsanın toplumsal ilişkiler sisteminde maddi varoluş koşullarının yanı sıra en temel ihtiyaçlarının başında da kimlik ve aidiyetini ifade etme ihtiyacı gelmektedir.  Bu bakımdan sosyal bilimler kimlik ve onunla bağlantılı kavramlar olan etnisite ve farklılık ve çoğulculuk gibi kavramlara açıklama getirmek durumundadır.  Çalışmalar, sosyolojik, psikolojik, ekonomik ve politik açılardan farklı bağlamlar üzerinden temellendirilirken teori ve uygulamalar açısından farklılıklar göstermeye devam etmektedir. Olguların bu geniş kapsamı karşısında tarihsel ve teorik çerçeveyi sınırlandırmak konunun daha iyi anlaşılması için bir yol sunacaktır.Bu bölümde kimlik, etnisite ve çoğulculuk kavramları arasında ilişkiye odaklanılacak ve toplumların farklılık olgusu ile karşı karşıya geldiğinden itibaren bu gerçekle nasıl baş ettikleri açıklanmaya çalışılacaktır. Kavramların etimolojik ve tarihsel temelleri, sosyal bilimlerde ve gündelik toplumsal ilişkileri sorgulanarak bunların sosyo-kültürel ve politik yansımaları analiz edilecektir. Kuşkusuz oldukça geniş bir literatüre sahip bu kavramların analizi için çeşitli sınırlandırmalar gerektirmektedir. Bu nedenle çalışma kavramlarla doğrudan ilgili olan olgular üzerinden ortaya konulmaya gayret edilmiştir.Bu bölüm kimlik ve etnisite kavramlarının literatürdeki yaygın kullanımını ele almakla işe başlayacak ve ardından da bu anlam kümeleri üzerindeki belirsizlik ve kavramların geçirdiği tarihsel dönüşümleri tartışacaktır. Bu bağlamda konu ile ilgili kavramlarla bağlantılı olarak önyargı ve stereotipler ele alınarak bunların kimlik ve etnisiteyle olan ilişkisine değinilecektir. Sonrasında ise birbirleriyle bağlantılı olarak ayrımcılık, ayrıştırma ve azınlık gruplar üzerindeki kavramsal ve kuramsal tartışmalar ele alınacaktır. Son olarak ise toplumların bir arada yaşama stratejisi olarak inşa etmeye çalıştıkları çoğulculuk/çokkültürcülük kavramları sosyolojik ve politik gerçeklikler üzerinden analiz edilerek kavramların tarihsel seyri üzerinden mevcut tartışmalar değerlendirilecektir.