Göç ve Toplumsal Değişme - Vesek, Sait (Toplumsal Hayata Sosyolojik Bakış, 2024)
Göç, günlük yaşamları etkileyen ekonomik, sosyal ve güvenlik boyutları olan karmaşık ve çok boyutlu bir realitedir. Hem ülke içinde gerçekleştirilen iç göç hem de ülke sınırlarının dışına yapılan göç, sadece mekansal olarak bir değişime indirgenemeyen çok çeşitli sonuçları olan bir süreçtir. Bu bölümde göçün toplumsal değişmeyle ilişkisi üç aşamada ele alınmıştır. İlk olarak göçün hem kaynak ülkeler hem de hedef ülkeler üzerinde yarattığı etkiler üzerinde durulmuştur. Ardından Türkiye’de iç göç sürecinin yarattığı mekansal, ekonomik ve sosyal değişimler ele alınmıştır. Son olarak Türkiye’den Batı Avrupa’ya doğru gerçekleşen göçün hem Batı ülkeleri hem Türkiye hem de göçmenler açısından yarattığı değişimler ortaya konulmuştur.