Toplumsal Hareketler ve Devrimler - Küçük, Ömer (Toplumsal Hayata Sosyolojik Bakış, 2024)
Bu bölümde, toplumsal hareketler ve devrimler konusu çeşitli yönleriyle incelenmektedir. Öncelikle bu toplumsal olguların ayırt edici yönleri çerçevesinde tanımları verilmeye çalışılmıştır. Daha sonra toplumsal hareketleri nedenleri ve sonuçları itibarıyla açıklamaya yönelik çeşitli sosyolojik teoriler incelenmiştir; bunlar kaynak mobilizasyonu teorisi, siyasi süreç teorisi, yeni toplumsal hareketler paradigması gibi yaklaşımlardır. Ardından tarihsel perspektifte toplumsal hareketlerin nasıl geliştiği ve ne gibi asli dönüşümler geçirdiği incelenmiştir. Son olarak, önemli bir tarihsel devrim örneği olan Fransız Devrimi nedenleri ve sonuçları itibarıyla kısaca ele alınmıştır. Bölüm boyunca, sosyal olguların nedenlerinin bireysel düzlemde değil sosyal yapısal koşullarda aranması gerektiğinin altı çizilmeye çalışılmıştır.