Tarihsel ve Güncel Olaylar Işığında Toplumsal Sapmayı ve Suçu Anlamak - Süleymanoğlu, Roza (Toplumsal Hayata Sosyolojik Bakış, 2024)
Bu çalışmada, literatür analizinden faydalanılmakta; suç ve sapma kavramlarının toplumsal normlar ve kültürel değerlerle ilişkisi tarihsel ve güncel olay örneklerinden hareketle detaylı bir şekilde incelenmektedir. Bu bağlamda tarihsel süreçte ceza sistemlerinin toplumsal yapılarla değişimi ve suçun bu değişimlerdeki rolü; cadı avcılığı ve sanayi devrimi gibi olayların suç oranları ve türleri üzerindeki etkileri değerlendirmeye alınmaktadır. Günümüzde teknolojik ilerlemelerle birlikte artan siber suçlar ve göç gibi modern sorunların suç ve ceza kavramlarını nasıl dönüştürdüğü tartışılmakta, suçla mücadelede eğitim, teknolojik altyapı ve uluslararası işbirliğinin önemi vurgulanmaktadır. Bu analiz, suç ve sapma kavramlarının tarihsel ve kültürel bağlamda daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.