Adana-Çukurova İlçesinde Yeşil Alanların Biyoklimatik Konfora Etkisinin İncelenmesi - Adıgüzel, Fatih; Doğan, Mesut (Coğrafyada Güncel Araştırmalar I, 2023)
Kentlerde hızla artan nüfus, kentsel yaşam kalitesini etkileyen bir gerçektir. Bu durum kentleşme, altyapı, çevre ve yaşam tarzlarına büyük etkilerde bulunur. Yeşil alanlar, sıcaklık düşüşü, rüzgâr azalması, güneş koruması sağlar ve stresi azaltır. Ancak yeşil alanların konumu ve bakımı önemlidir. Biyoklimatik konfor, iklim değişikliği ile daha da önemli hale gelir. Çalışma Adana-Çukurova'da yeşil alanların biyoklimatik konfor üzerindeki etkilerini incelemektedir. Çalışma, ilkbahar aylarında 30 farklı konumda taşınabilir ölçüm cihazlarıyla sıcaklık ve bağıl nem ölçümlerini içermektedir. Bu veriler kullanılarak ArcGIS yazılımı ve kriging yöntemi ile sıcaklık ve nem haritaları oluşturulmuş, ardından ArcGIS Pro ile Isı İndeksi hesaplanmıştır. Bu sayede biyoklimatik konfor koşulları belirlenmiştir. Çalışma sahasındaki veriler incelendiğinde, farklı mahallelerde sabah 07.00, öğle 14.00 ve akşam 21.00 ölçümlerinin farklı sıcaklık ve bağıl nem seviyelerini yansıttığı görülmüştür. Mart ve Nisan aylarında sıcaklıkta belirgin farklılıklar gözlemlenirken, bağıl nemde mevsimsel değişiklikler görülmüştür. Bu veriler, termal stres seviyelerini belirlemekte kullanılmış ve Mart ayı "Serin," Nisan ayı "Hafif Serin," Mayıs ayı ise "Konforlu" olarak sınıflandırılmıştır.The rapidly increasing population in cities is a fact that affects the quality of urban life. This urbanization has significant impacts on infrastructure, environment, and lifestyles. Green spaces provide temperature reduction, wind reduction, sun protection, and reduce stress. However, the location and maintenance of green areas are important. Bioclimatic comfort becomes even more critical with climate change. The study examines the effects of green spaces on bioclimatic comfort in Adana-Çukurova. The study includes temperature and relative humidity measurements with portable measuring devices in 30 locations during the spring months. Using this data, temperature and humidity maps were created with ArcGIS software, and the kriging method, and then the Heat Index was calculated with ArcGIS Pro. In this way, bioclimatic comfort conditions were determined. When the data in the study area was examined, it was seen that the measurements at 07.00 in the morning, 14.00 in the afternoon, and 21.00 in the evening in different neighborhoods reflected different temperature and relative humidity levels. While significant temperature differences were observed in March and April, seasonal changes were observed in relative humidity. These data were used to determine thermal stress levels, and March was classified as "Cool," April as "Slightly Cool," and May as "Comfortable."