Temettü Politikası - Akdağ, Saffet (Finansal Yönetim, 2024)
Finansın üç temel karar alanından biri olan temettü politikası, bir işletmenin kazançlarının ne kadarının hissedarlara dağıtılacağını ve ne kadarının yeniden yatırıma yönlendirileceğini belirler. Bu politika, işletmenin nakit akışını yönetirken, uzun vadeli büyüme hedeflerini de etkiler. Temettü ödemeleri, hissedarlara anında nakit sağlarken, elde tutulan kazançlar ise işletmenin gelecekteki projelerine yatırım yapmasına olanak tanır. Temettü politikalarıyla ilgili ortaya çıkan teoriler ise bu kararların hissedar serveti üzerindeki etkilerini farklı şekillerde ele alır. Temettüler nakit şeklinde dağıtılabileceği gibi hisse senedi şeklinde veya hisse senetlerini geri satın alma şeklinde dağıtılabilir. Temettü politikasını belirleyen faktörler arasında kârların istikrarı, nakit akışı durumu, yatırım fırsatları, borç düzeyi, vergi politikaları, hissedar beklentileri, yasal kısıtlamalar, piyasa koşulları, işletmenin yaşam döngüsü ve stratejik planlar yer alır. Bu faktörler, işletmenin finansal sağlığı ve uzun vadeli hedefleri doğrultusunda temettü politikasının şekillenmesini sağlar.