Sermaye Bütçelemesi - Gereklioğlu Düzakın, Hatice (Finansal Yönetim, 2024)
Maddi duran varlıklara yapılacak yatırımlar işletmenin gelecekteki başarısını etkileyeceğinden stratejik öneme sahiptir. Maddi duran varlık yatırımlarına ilişkin değerlendirme yapılırken kullanılabilecek yöntemler; statik (paranın zaman değerini dikkate almayan) ve dinamik (paranın zaman değerini dikkate alan) yöntemler şeklinde gruplandırılır. Statik yöntemlerin uygulanması ve yorumlanması kolay olmasına rağmen paranın zaman değerini dikkate almaması nedeniyle sadece bu yöntemlere göre karar verilmesi yanıltıcı olabilir. Paranın zaman değerini dikkate alan dinamik yöntemler ise her birinin kendine özgü üstünlük ve uygulanmasında dikkate alınması gereken durumlar birlikte değerlendirilerek işletmenin değerini artırıcı yatırımların tespitinde daha etkin yol gösterici özellikler taşımaktadır. Bu bölümde statik yöntemler içerinde yer alan; yatırımın ortalama karlılığı ve geri ödeme süresi, dinamik yöntemler olarak da; iskonto edilmiş geri ödeme süresi, net bugünkü değer, karlılık endeksi, iç verim oranı, düzeltilmiş iç verim oranı ve yıllık eşdeğer gider yöntemine yer verilmiştir.