Çocuk Edebiyatının Temel Kavramları - Erdal, Kelime (Türkçe Eğitiminde Temel Kavramlar, 2023)
Çocuklar, toplumların geleceği açısından son derece önemli bireylerdir. Toplumların geleceklerinin sağlam olması, çocukların zihinsel, fiziksel ve sosyal açıdan kendileriyle ve çevreleriyle uyum içinde bulunmaları, sağlıklı bir kişiliğe sahip olmaları ile mümkündür. Çocuğun duyarlı bir düşünce yapısına sahip olmasının sağlam çocuk-kitap ilişkisiyle gerçekleştirilebileceği bugün artık tartışmasız kabul edilmektedir. Her açıdan gelişme döneminde olan çocuğa verilen eğitim, içinde yaşayacağı ve bireyi olacağı toplumun şekillenmesi açısından son derece önemlidir. Olay, düşünce, duygu ve hayallerin dil aracılığıyla sözlü veya yazılı olarak biçimlendirilmesi sanatı olarak tanımlanan edebiyat; tarihsel, sosyal ve kültürel olandan hareketle, dille gerçekleştirilen güzel sanat etkinliklerine ve eserlerine verilen genel addır. Burada asıl olan edebî metindir. Çünkü edebiyatla ilgili her türlü etkinliğin merkezinde edebî metin bulunmaktadır. Çocuk edebiyatı, erken çocukluk döneminden başlayıp ergenlik dönemini de kapsayan bir yaşam evresinde, çocukların dil gelişimi ve anlama düzeylerine uygun olarak duygu ve düşünce dünyalarını sanatsal niteliği olan dilsel ve görsel iletilerle zenginleştiren, beğeni düzeylerini yükselten ürünlerin genel adıdır. Bu çalışmada, çocuk edebiyatının temel kavramları yer almaktadır.Children are extremely important individuals for the future of societies. A solid future of societies is possible if children are mentally, physically and socially in harmony with themselves and their environment, and have a healthy personality. Today, it is unquestionably accepted that the child's having a sensitive mindset can be achieved through a solid child-book relationship. The education given to the child, who is in the developmental period in every respect, is extremely important in shaping the society in which she will live and become a member. Literature is defined as the art of shaping events, thoughts, feelings and dreams verbally or in writing through language; It is the general name given to fine art activities and works performed with language, based on historical, social and cultural aspects. The main thing here is the literary text. Because there is a literary text at the center of all activities related to literature. Children's literature is the general name of products that enrich children's emotional and thought worlds with artistic linguistic and visual messages in accordance with their language development and understanding levels, and increase their level of appreciation, in a life stage that starts from early childhood and includes adolescence. This study includes the basic concepts of children's literature.