Konuşma Becerisinin Temel Kavramları - Çetin, Didem (Türkçe Eğitiminde Temel Kavramlar, 2023)
İnsanın var oluşunun temel bir unsuru olan iletişim, bireyler ve toplumlar arasında bağ kuran bir köprüdür. İletişim; kişinin duygu ve düşüncelerini ifade etmesi, deneyimlerini paylaşması, bilgi alışverişinde bulunması, sosyalleşmesi ve toplumda sağlıklı ilişkiler kurabilmesi için hayati bir öneme sahiptir. Başarılı bir iletişimin temel şartı ise şüphesiz ki doğru, güzel ve anlaşılır konuşmadır. Sözlü iletişim sürecinin temel aracı olan konuşma becerisi, insanın düşüncelerini net ve etkili bir şekilde ifade edebilme yeteneğini ifade eder. Yaşam boyu kullanılan bu becerinin gücünü ve önemini anlayarak  doğru ve etkili bir şekilde konuşabilmek; okul, iş ve sosyal hayattaki başarının da temelini oluşturur. Doğuştan gelen yeteneklere dayanmakla birlikte konuşma, eğitim ile edinilen ve geliştirilebilen bir beceridir. Konuşma; fiziksel, zihinsel, duyuşsal ve sosyal yönü olan, bu sebeple de farklı disiplinlerdeki kavramlarla yakından ilişkisi olan bir beceridir. Dolayısıyla, konuşma eğitimi sürecinin temelini oluşturması ve alandaki kavram yanılgılarının önlenmesine katkıda bulunması bakımından, konuşma becerisine ilişkin kavramların bilinmesi önem arz etmektedir. Bu bölümde, konuşma eğitimi kapsamında “konuşma”, “konuşma becerisi”, “konuşmanın fiziksel, zihinsel ve duyuşsal unsurları”, “konuşma kusurları ve konuşma bozukları”, “konuşma yöntem ve teknikleri” ile ilgili temel kavramlar, ilgili alanyazındaki görüşler çerçevesinde açıklanmıştır.Communication, a fundamental element of human existence, is a bridge that connects individuals and societies. Communication plays a vital role in allowing individuals to express their emotions and thoughts, share their experiences, exchange information, socialize, and establish healthy relationships within society. The fundamental requirement for successful communication is undoubtedly speaking accurately, eloquently, and comprehensibly. The skill of speaking, which is the primary tool of verbal communication, represents a person's ability to express their thoughts clearly and effectively. Being able to speak accurately and effectively by understanding the power and importance of this skill used throughout life; it also forms the basis of success in school, business and social life. Although based on innate abilities, speaking is a skill that can be acquired and improved through training. Speech, is a skill that has physical, mental, emotional and social aspects and therefore, it is closely related to concepts in various disciplines. Therefore, it is important to know the concepts related to speaking skills as it forms the basis of the speaking education process and contributes to the prevention of misconceptions in the field. In this chapter, within the scope of speech education, basic concepts related to "speaking", "speaking skill", "physical, mental and affective elements of speech", "speech defects and speech disorders", "speaking methods and techniques" are explained within the framework of relevant literature views.