Türkçe Eğitiminin Temel Kavramları - Ogur, Erol (Türkçe Eğitiminde Temel Kavramlar, 2023)
Kavramlar, bir toplumun somut düşünce yapısının dışa yansımasıdır. Kavramların taşıdığı anlam ait olduğu toplumun dilini, düşüncesini, kültürünü ve hayata bakış açısını yansıtır. Kavramlar, insanların yaşamını sürdürmesine yardımcı olan en temel zihinsel oluşumlardır. Çünkü insanlar, kavramlar yoluyla tanır, ayırt eder, seçer ve birleştirir. Türkçe eğitiminde en temel kavram insanı diğer varlıklardan ayıran önemli unsur olan dildir. Bu nedenle dille ilgili kavramları ait olduğu alan doğrultusunda açıklamak, kavram karışıklığını giderilebilmesindeki amaç, Türkçe eğitimindeki temel kavramların açık bir şekilde öğrenilmesidir. Dilden sonra ana dil ve ana dili kavramlarının tanımları karşılaştırılarak verilmiştir. Bundan başka, doğrudan veya dolaylı şekilde Türkçe eğitimi sürecinde yer alan, ikinci dil, yabancı dil, dil bilimi, dil edinimi, dil becerisi, dilde bütünlük anlayışı, ana dili edinme yaklaşımları, metin, kazanım, program, eğitim programı, ölçme değerlendirme gibi kavramlar hakkında açıklamalarda bulunulmuştur.