Roma Tarihi ve Uygarlığı - Doğancı, Kamil (Eski Çağ Tarihi ve Uygarlıkları, 2024)
Efsaneye göre 21 Nisan MÖ 753 yılında kurulan Roma Devleti tarihin gördüğü en büyük imparatorluklardan biridir. Küçük bir kent devletinden kısa sürede tüm Akdeniz dünyasını kontrol eden büyük bir imparatorluğa dönüşmesinde yönetim sistemi, hukuk ve kurumlarının önemli bir payı vardır. Çalışmada, Roma tarihi krallık, cumhuriyet ve imparatorluk başlıkları altında ana hatlarıyla ele alınmıştır. Siyasi tarih ağırlıklı bu çalışmada sosyal ve ekonomik meselelere de değinilmiştir. İmparatorluğun çöküşünde askeri yetersizlikler, eyalet sistemindeki bozulmalar, salgın hastalıklar, ekonomik krizler, iç savaşlar, göçler vb. birçok etmenin etkili olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Roma’nın yıkılması asıl olarak Germen göçleriyle ilişkilidir. Göçlerle gelen binlerce mültecinin neden olduğu ekonomik, siyasal ve demografik sorunlar Roma’nın sonunu getirmiştir. Batı bölümü MS 476 yılında yıkılırken Doğu Roma biçim değiştirerek 1453 yılına kadar ayakta kalmayı başarmıştır. Ancak bu çalışmada Batı Roma’nın yıkıldığı MS 476 yılına kadar olan süreç ele alınmaktadır. Bununla birlikte günümüzde Bizans olarak adlandırılan devletin aslında Roma İmparatorluğunun bizzat kendisi olduğunu da ifade etmemiz gerekir.