İskender - Arslan, Yavuz (Eski Çağ Tarihi ve Uygarlıkları, 2024)
İskender, henüz küçük yaşlarda sahip olduğu zekasıyla aslında geleceğin kralı olacağını hissettirmişti. Çocukluk yıllarında Pers elçileri ile onların coğrafyası ve askeri güçlerine ilişkin soruları Perslere yapacağı sefer için bir malumat toplama mahiyetinde olmuştu. Tabiî babasının kendisine bıraktığı imparatorluk sayesinde İskender hem babasının hem de kendisinin gerçekleştirmek istediği sefere bir adım daha yaklaşmıştı. O dönem Pers İmparatorluğu’nun başında bulunan III. Dareius’un tartışılabilecek savaş stratejileri ve İskender’in savaşma kararlılığı Makedon ordusunun yayılımını kolaylaştırmıştır. Batı’dan Doğu’ya Hindistan dahil olmak üzere geniş bir imparatorluk on yılı aşkın bir zaman zarfında ele geçirilmişti. Bu yerlerin fethinin rastlantısal olmadığı, İskender’in bu yerlerle ilgili bilgilere sahip olduğu görülmektedir. Her ne kadar Perslere ait toprakların ele geçirilmesinde kimi yerler zorluk çıkarmasa da belli başlı bazı alanlarda zorlu mücadeleler sergilenmiştir. Ele geçirilen devasa bir alan ve ganimetler Makedon İmparatorluğu’nun ekonomisine ciddi katkı sunmuştur. İskender, fethettiği yerlerin bazılarında kendi adına kentler kurdurmuş ve Yunan kültürünü (Helenizm) bu topraklarda yaymaya çalışmıştır. Ayrıca Makedon askerlerin bir kısmını yerli kadınlarla evlendirerek burada köklü bir geleneği oturtmaya çalışsa da ölümünden sonra bu hayali yok olmuştur.