Eski Mısır Tarihi ve Uygarlığı - Özdemir, Muammer (Eski Çağ Tarihi ve Uygarlıkları, 2024)
Antik Mısır,  tarihsel süreçte gerek stratejik konumu, gerek demografik ve siyasi yapısı gerekse dini çeşitliliğiyle önemli bir medeniyet olarak kabul edilmiştir. Etrafındaki ülkelerin Mısır’a göre konumlanması, Nil Nehri’nin avantajının en üst seviyede kullanılması, ülkenin kendine özgü dengeleriyle birlikte gelişen siyasi yapısının olması ve belirleyici etken olarak dinin neredeyse hayatın merkezinde yer alması Mısır’ın tarih sahnesinde bu denli yer edinmesine imkân sağlayan önemli faktörlerdendir. Paleolitik Çağ’dan itibaren başlayan günümüze kadar süregelen bu serüvende, 3000 yıldan fazla siyasi yapılanma görülmüş, 31 Hanedan, binlerce firavun ile tarihe geçmiş bir uygarlık olmuştur. Tüm bunların yanı sıra bilim ve teknik alanında, tıp ve mimari alanında, yazı ve edebiyat alanında çağın çok ötesinde bir görünümdedir. Mısır’ın yabancı kuvvetlerin istilasına kadar olan süreçte, hatta bu süreçlerin devamında hem Mezopotamya’da, hem de Anadolu ve Akdeniz’de etkili ve belirleyici bir güç olarak kabul edilmesi, bu medeniyet birikiminin tezahürüdür. Kadim Mısır’ın olağanüstü antik kültürü, günümüzü dahi etkileyecek türdendir.