Lidyalılar (Lydialılar) - Çoban, Hacı (Eski Çağ Tarihi ve Uygarlıkları, 2024)
Lidyalılar devleti Anadolu siyasi tarihinde MÖ. 2.binyıldan itibaren varlıkları bilinen ve MÖ. 1.bin yılda etkinliğini artıran devletlerden birisidir. Kurulduğu coğrafya Anadolu’nun batısında İç Batı Anadolu Bölgesi olarak bilinmektedir. Bu coğrafya Gediz ve Menderes nehirleri ve kollarının suladığı verimli ovalarla tarihin her döneminde yerleşimcilerin dikkatini çekmiştir. Lidyalıların bu bölgenin tarım ve hayvancılığa uygun olmasını iyi değerlendirdikleri anlaşılmaktadır. Aynı zamanda bölge yeraltı madenlerinden özellikle altın madeni bakımından zengin bir bölgedir. Lidyalılar bu madeni işletmeyi başararak zenginleşmişlerdir. Altın madenini işletmek hem Anadolu hem de dünya medeniyetleri arasında Lidyalıların önemini artırmıştır. Lidyalılar altın madenini işletmenin yanında tarihte ilk defa madeni paralar basmayı başarmışlardır. Madeni paralar ile alışveriş yapılması Dünya ticaretinin gelişimine büyük katkılar sağlamışlardır. Altın madeni, gelişmiş ticaret, verimli toprakların getirdiği tarım ve hayvancılık gelirlerinin yüksek olması Lidya’nın zenginliğine sebep olmuştur. Bunlara ek olarak bölgenin coğrafi yapısı doğu batı bölgeleri arasında ulaşım ve iletişim kolaylığı sağlamıştır. Bu özellikleri Lidya ülkesinin cazibe merkezi olmasını sağlamıştır. Lidyalılar da Batı Medeniyeti ve Doğu Medeniyetlerinin etkileriyle kendilerine has bir medeniyet oluşturmuşlardır. Lidyalılar coğrafyanın kendilerine sunduğu avantajları kullanacak kadar zeki insanlar olduklarını göstermişler, Anadolu ve diğer medeniyetlerin gelişimine büyük katkılar sağlamışlardır.