Eski Asur Ticaret Kolonileri Devri - Çayır, Murat (Eski Çağ Tarihi ve Uygarlıkları, 2024)
M.Ö. 1928-1720 yılları arasında 200 yılı aşkın devam eden Eski Asur Ticaret Kolonileri Devri’nde, Asur Devleti’nin de desteğiyle, birçok Asurlu tüccar ticarî faaliyelerde bulunmak için Anadolu’ya gelmişler ve kırk kadar merkezde ticaret kolonileri oluşturmuşlardır. Tüccarların beraberlerinde getirdikleri çivi yazısı sayesinde Anadolu’da tarihî devirler başlamıştır. Asurlular kolonilerin merkezi olarak Kayseri yakınlarında bulunan Kültepe-Kaniş’i seçmişlerdir. Burada yapılan kazılar sonucunda, Akadça’nın Eski Asur lehçesiyle yazılmış, büyük çoğunluğu tüccarların ticarî faaliyetleriyle ilgili, binlerce çivi yazılı tablet bulunmuştur. Bu belgeler sayesinde Eski Anadolu tarihi hakkında çok değerli bilgiler ediniyoruz.