Risk Yönetimi ve Sigorta - Şuayipoğlu, Melda (Sigortacılığa Giriş, 2024)
Risk kavramı, tarih boyunca çeşitli şekillerde var olmuş ve evrilmiştir. Modern anlamda risk yönetimi ve risk kavramı, 17. ve 18. yüzyıllarda olasılık teorisi ve istatistiksel yöntemlerin gelişimiyle ortaya çıkmıştır. Bu süreç, 20. yüzyılda finansal piyasalar ve kurumsal yönetim gibi alanlarda daha sistematik ve bilimsel yaklaşımların benimsenmesiyle devam etmiştir. Bugün, risk yönetimi, bireylerin ve kurumların karşılaştıkları belirsizlikleri ve olumsuz etkileri minimize etmelerine yardımcı olan kritik bir disiplindir. Risk, belirsizlik ve potansiyel tehlikelerin birleşiminden oluşan bir kavramdır. Bireyler, kurumlar ve toplumlar, günlük yaşamlarında ve iş süreçlerinde çeşitli risklerle karşılaşırlar. Risk, bir olayın gerçekleşme olasılığı ve bu olayın sonucunda ortaya çıkabilecek olumsuz etkiler veya kayıplar olarak tanımlanabilir. Riskin doğası gereği, hem pozitif hem de negatif sonuçlar doğurabilir; ancak genellikle olumsuz etkiler üzerine odaklanılır. Risk, toplumsal düzeyde geniş kapsamlı etkiler yaratır ve bu etkilerin yönetimi, toplumların sürdürülebilirliği ve refahı için kritik öneme sahiptir. Ekonomik, sosyal, sağlık, çevre ve politik alanlardaki risklerin doğru bir şekilde değerlendirilmesi ve yönetilmesi, toplumların güvenliğini ve gelişimini destekler. Bu nedenle, risk yönetimi stratejilerinin geliştirilmesi ve uygulanması, toplumların genel refahını artırmak için gereklidir. Sigorta beklenmedik mali kayıplara karşı korunma sağlar ve bireylerin ve işletmelerin finansal güvenliğini artırırken risk yönetimi  potansiyel risklerin etkilerini minimize etmeyi hedefler. İki kavram birlikte, daha güvenli ve sürdürülebilir bir yaşam ve iş ortamı yaratmada kritik rol oynar. Sigorta ve risk yönetimi, bireylerin ve işletmelerin finansal olarak güvende kalmalarını, belirsizliklere karşı hazırlıklı olmalarını ve olası zararları minimize etmelerini sağlar. Günümüz dünyasında, belirsizlikler ve riskler hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Bu belirsizliklerin ve risklerin yönetimi, bireyler ve kurumlar için hayati öneme sahiptir. Bu makalede, sigorta ve risk yönetimi kavramlarını tanımlayacak ve bu kavramların önemini tartışacağız.