Sosyal Hizmetin Ülkemizdeki Gelişimi - Beki, Abdulhakim (Sosyal Hizmete Giriş, 2024)
Batıda ilk çıkışında Hristiyanlık temelli hayırseverlik anlayışı ile ortaya çıkan Sosyal Hizmet disiplini kurumsal hüviyetini inşa ederken, ülkemizdeki gelişimi 1960’lardan itibaren kendini göstermeye başlamıştır. Her ne kadar 1960’lı yıllardan itibaren akademik gelişimi ve uygulaması ile bir gelişme gösterse de bu sürecin tarihi geçmişi bulunmaktadır. Müslümanların yoğun olarak yaşadığı ülkemizde sosyal hizmetler Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan önceki Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde ciddi bir uygulama alanı bulmuştur. Bu uygulamanın temel dayanağının da İslam dininin temel referanslarından kaynaklandığı görülmektedir. Bu çalışmada İslam dini ve sosyal hizmet ile ilgili teolojik temeller ortaya konulmuş ve temellerden yola çıkarak tamamen gönüllük üzerine inşa edilen vakıf müesseselerinin geldiği noktalar örneklerle vurgulanmıştır. İslam referanslı ve gönüllülük esası ile başlayan uygulamalar Cumhuriyetin kuruluşu ile beraber akademik anlamda gelişmeler göstermiş ve bunun yansıması olarak kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve özel sektör bazında birçok alanda kendini göstermiştir.