Sosyal Hizmetin Tanımlanması- Amaçları-Temel İlkeleri - Toğa, Halim; Türk, Ahmet (Sosyal Hizmete Giriş, 2024)
Sosyal hizmet, tanımlanması zor bir kavramdır. Sosyal hizmetin kapsamının genişliği ve çok disiplinli doğası yanında kültürel ve yerel farklılıklar evrensel bir tanımlamayı zorlaştırmaktadır. Son yıllarda sosyal hizmetin evrensel tanımının yapılması, amaç ve ilkelerinin belirlenmesi konusunda çabalar dikkat çekmektedir. Bu çabalar doğrultusunda 2014 yılında Sosyal Hizmet Uzmanları Federasyonunun yapmış olduğu tanım genel kabul gören güncel tanımlardan birisidir. Buna göre sosyal hizmet, toplumsal gelişim, değişim, uyumu sağlayan ve bireylerin güçlenmesi ve özgürleşmesini teşvik eden uygulamalı bir meslek ve akademik disiplindir. Sosyal adalet, insan hakları, kolektif sorumluluk ve farklılıklara saygı gibi ilkeler, bu alanın temelini oluşturur. Sosyal hizmet teorileri; sosyal bilimler, beşeri bilimler ve yerel bilgilerle desteklenir ve bireylerin refahını artırmak, yaşam zorluklarını aşmalarına yardımcı olmak amacıyla hem insanları hem de yapıları harekete geçirir. Sosyal hizmet uzmanları bu hedefleri gerçekleştirirken mesleğin insan onuruna duyduğu saygı ilkesi temelinde hareket ederler.  Sosyal hizmet günümüzde hem bir meslek hem de bir disiplin olarak toplum tarafından kabul görmektedir.