Erişilebilir Grafik Tasarım - Kızgındemir, Mustafa Can (Grafik Tasarımda Akademik Araştırmalar I, 2024)
Erişilebilirlik, yaş, dil, kültür, cinsiyet veya engel farkı olmaksızın bireylerin yardıma gerek duymadan bir ürün, hizmet veya teknolojiyi kolaylıkla kullanılabilmesi ile açıklanmaktadır. Oldukça geniş bir çatı kavram olan erişilebilirlik mimariden, mühendisliğe, web teknolojilerinden, medyaya kadar geniş bir alanda uygulanan erişilebilirlik, tasarım disiplinleri perspektifinden bakıldığında, kullanım gereksinimleri bakımından toplumun genelinden farklı özel ihtiyaçlara sahip bireyler için tasarımı daha kapsayıcı bir anlayışla gerçekleştirmeyi ifade etmektedir. Grafik tasarım da diğer pek çok tasarım disiplini gibi yakın geçmişte görsel iletişiminde engelleri kaldırmak adına erişilebilirlik kriterlerini tasarım sürecine dahil etmektedir. Araştırma bu bağlamda erişilebilir grafik tasarımı, grafik tasarımın en temel iki bileşeni olan temel renk ve tipografi kapsamında açıklamaktadır.