Üretken Yapay Zekâ İle Yapılan Sanatsal Stil Taklidini Engelleme - Yakar Tapu, Güllü (Grafik Tasarımda Akademik Araştırmalar I, 2024)
Metinden görüntü üreten yapay zekâ modelleri, kullanıcıdan doğal dil istemi biçiminde girdi alır ve bu istemle eşleşen bir görüntü üretir. Bunun için modelin; webden alınan çok sayıda resim, medya ve metin açıklamalarından oluşan bir veri kümesi üzerinden eğitilmesi gerekir. İnternetteki görseller ve metin açıklamaları, veri madenciliği veya veri kazıma adı verilen bir uygulamayla toplanır ve alınır. Bu verilerin bir kısmı sanatçıların telif hakkıyla korunan eserleri ve kamuya ait özel verilerdir. Modellere girilen istemler çoğunlukla belirli sanatçıların tarzında çalışmalar oluşturmak üzerinedir. Bu durum, yapay zekâ uygulamalarını kullanan kişiler için önem teşkil etmese de kendine özgü stili taklit edilen sanatçı ve tasarımcılar için olumsuz bir tablo ortaya çıkarmaktadır. Stil taklidini engellemek isteyen sanatçı/tasarımcılar ve bilim insanları bu doğrultuda çeşitli önlemler geliştirmektedir. Çalışma, stil taklidini engellemek üzere geliştirilen önlemleri derlemek amacıyla hazırlanmıştır. Bu bağlamda stil taklidinin sanatçılar ve tasarımcılar üzerindeki olumsuz etkileri, stil taklidinin hukuki boyutu gibi konulara değinilmiştir.