Yapay Zekanın Layout Tasarımındaki Rolü - Dizdar, Erdoğan (Grafik Tasarımda Akademik Araştırmalar I, 2024)
Dijital dönüşümün, sayısal çağın ışık hızı ile geliştiği günümüzde, yaşamamızın hemen her alanına adapte edilen teknolojik yenilikler insanların günlük yaşantısının bir parçası haline gelmiştir. Her gün rutin olarak cebimize taşıdığımız mobil cihazlar, tablet bilgisayarlar, evlerimizde, iş yerlerimizde, ofislerimizde kullandığımız teknolojik yenilikler.İnovatif yaklaşımlar ışığında sayısal mecralarda kullanılan sanal ortam içerik ve  uygulamaları teknolojik yeniliklerin göstergeleri olarak kullanıcılara sunulmaktadır. Bireysel ya da kurumsal anlamlarda sunulan ürün ve uygulamalar sanal ortam alanlarında faaliyet gösterirken aynı zamanda adaptasyon sürecini en verimli şekilde kullanıcılara yansıtmalıdır. Tasarlanan ürün ve uygulamalar hedef kitle bağlamında üretilirken aynı zamanda hedeflenen mesaj iletme kaygısı, beklentileri karşılayacak şekillerde üretilmesi, üretim aşamasında güncel, inovatif yaklaşımı destekleyen yapay zeka vb. oluşumlardan beslenerek alıcılara iletilmektedir. İletişim aşamalarında güncel yeni medya  uygulamaları desteklenirken, yapay zeka ürün ve hizmetlerinin sadece bir araç değil aynı zamanda amaca hizmet edebilecek bir yaklaşımla değerlendirilmesi gerektiği bilinmektedir.Yaklaşımlar ışığında günümüz tasarım anlayışının geleneksel mecra anlayışından hareketle değişim göstererek dijital dönüşüm açısından geliştiği,  gelişimlerinde her geçen gün farklı alanlarda değerlendirildiği görülmektedir. Çalışmanın amacı grafik tasarım alanlarında kullanılan  yapay zeka (AI) teknolojilerinin  layout (sayfa düzeni) tasarımındaki rollerinin ele alınış biçimlerini inceleyerek, farklı bir bakış açısıyla tartışmaya açmaktır.