Bir Arşiv Aracı Olarak Görselleştirmeler: Savaş Anlatımı Çerçevesinde Uygulanmış Çalışmalar - Dedeoğlu, Şerafettin (Grafik Tasarımda Akademik Araştırmalar 2, 2024)
Savaş olgusunda yer alan tarihsel döngü içerisindeki veriler, hikâyeleştirilmiş bir anonim olarak dilden dile dolaşmış, metinler içerisine işlenmiş, kimi zaman da plastik sanatlar ile bir duvarda veya bir mekânda üç boyutlu olarak gözler önüne serilmiştir. Plastik olarak savaşların belirli aralıkları ya da önemli detaylarından görülen zaferler ya da yenilgiler, hatırlanmak ve hatırlatmak amacıyla görsel sanatlar aracılığıyla toplumların kendi nesillerine bir arşiv niteliğinde aktarılmıştır. Çoğu görselleştirme biçimi duygulara hitap eden amaçlar ile işlenmiş fakat verilerin önemsendiği dönemlere gelindiğinde ise savaşların analiz edilmesi gerekmesi nedeniyle, savaşın süreç ve sonuçlarının detaylı bir biçimde incelenmesine ihtiyaç duyulmuştur. Bu incelemeler, çeşitli görselleştirme yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Görselleştirilen savaş içerikli çalışmalar arşiv değerindeki tarihsel süreci geleceğe ileten bir bakıma haberlerdi. Belki de o dönemdeki çalışmalar görsel anlamda gazeteciliğin öncü çalışmaları olarak da görülebilir. Bu çalışmada, Savaşın Görselleştirilmesinde Tarihsel Arayışlar, Büyük Resim İçerisinde Savaşın Dünyası ve Savaşın İç Dinamikleri Üzerine Görselleştirmeler başlıkları altında üç ana bölüm ile büyüteç altına alınmıştır. İlk bölümde, tarihsel anlamda savaşın görsel izleri analiz edilmiş, ikinci bölümünde dünya tarihinde kanlı savaşların kronolojik ve dikkat çeken verilerin sayısal detayların yer aldığı aynı zamanda farklı görselleştirme teknikleriyle kurgulanmış çalışmalar ele alınmıştır. Son ana başlıkta ise, büyük savaşların içerisindeki farklı savaşların görselleştirilmesi incelenmiştir. Bu çalışma tarihsel bir arşiv niteliğindeki savaş ile ilgili olayların bir veri olarak irdelenip grafik görselleştirmelere dönüşmesini böylelikle de herhangi bir savaşın sadece bir başlık olarak algılanmaması gerektiğini, aslında iç dinamiklerindeki olayların ve bağlantılarında neler olduğunu ve tasarımsal anlamda nasıl açığa çıkarıldığını yansıtmayı amaçlamaktadır.