İllüstrasyonda Dijitalleşmenin Etkisi ve Yeni Yönelimler - Güney Türkeç, Aysel (Grafik Tasarımda Akademik Araştırmalar 2, 2024)
Dijital teknolojilerin hızlı gelişimiyle birlikte illüstrasyon, geleneksel yöntemlerden uzaklaşarak dijital ortamda üretilen eserlerle zenginleşmiştir. Dijital illüstrasyonların geleneksel yöntemlere kıyasla daha hızlı bir üretim süreci sağladığı görülmektedir. Dijital araçlar, sanatçıların tasarım süreçlerinde zaman tasarrufu yapmalarına olanak tanımaktadır. Tekrar edilebilirlik, dijital illüstrasyonların bir diğer önemli özelliğidir. Sanatçılar, bir eseri kolaylıkla kopyalayabilir veya eserin üzerinde değişiklikler yaparak farklı versiyonlar oluşturabilirler. Bu durum hem zamandan tasarruf etmelerini sağlamakta hem de eser üzerinde denemeler yapma imkânı sunmaktadır. Bu çalışmada, teknolojik gelişmelerin illüstrasyon sanatına getirdiği değişimler ele alınmaktadır. Bilgisayarlar, grafik tabletler, yazılımlar ve dijital kalemler, sanatçılara sınırsız bir esneklik ve hız kazandırmış ve böylelikle görsel tasarım süreçlerini daha erişilebilir hâle getirmiştir. Farklı yazılımlar ve dijital araçlar, sanatçıların daha çeşitli teknikler denemelerine ve renk paletlerini kolayca değiştirmelerine yardımcı olmaktadır. NFT'lerin (Non-Fungible Token) ve yapay zekânın bu alana girişi ise, dijital illüstrasyonun hem ticari değerini hem de üretim biçimlerini değiştirmiştir. NFT'ler sayesinde dijital sanat eserleri benzersiz birer varlık olarak tescillenebilmekte ve uluslararası piyasada alınıp satılabilmektedir. Bu da sanatçılara, fiziksel bir sergi veya galeriye ihtiyaç duymadan geniş bir izleyici kitlesine ulaşma imkânı sağlamaktadır. Öte yandan yapay zekâ teknolojileri, illüstrasyonun üretim süreçlerine yeni bir boyut kazandırmıştır. Yapay zekâ, belirli görevleri yerine getirmek için insan tarafından sağlanan veri setlerine ve yönlendirici komutlara (promptlara) ihtiyaç duymaktadır; bu nedenle, insan müdahalesi olmadan bağımsız bir şekilde yeni bir içerik üretememektedir. Sonuç olarak, dijitalleşme, illüstrasyon dünyasında hem sanatsal özgürlüğü hem de üretim süreçlerini önemli ölçüde etkilemiştir. Kullanılan NFT ve yapay zekâ gibi araçlar, sanatçı ve tasarımcılara, yeni bir deneyim kazandırmıştır. Sanatçılar, bu yeni teknolojileri kullanarak daha hızlı ve erişilebilir eserler üretirken dijital platformlar sayesinde de daha geniş kitlelere ulaşma fırsatı yakalamaktadırlar.