Tüketim Kültürü Bağlamında Ticari Tabelaların İncelenmesi: Kütahya Örneği - Yücelen, Bora Bekir; Diksoy, İlhami (Grafik Tasarımda Akademik Araştırmalar 2, 2024)
Bu makalede, tabelaların kent estetiği üzerindeki etkileri ve bu etkilerin görsel ve kültürel boyutları ele alınmıştır. Ayrıca reklam tabelalarının tarihsel süreçteki değişimine de değinilmektedir. Tabelaların işlevleri ve tarihleri hakkında bilgi verilirken, özellikle ticari ve yönlendirme tabelalarının kent estetiği üzerindeki etkilerine değinilmiştir. Tabelaların kentlerin kimliği ve ambiyansını şekillendirmedeki rolüne odaklanırken, estetik ve görsel bütünlük gibi unsurlara da değinilmektedir. Teknolojik gelişmelerin yanı sıra bireylerin estetik beğenileri doğrultusunda zamanla değişen ticari ve yönlendirme tabelalarının günümüzdeki uygulamaları çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu bağlamda konu sınırlandırılmış, Kütahya Belediyesi'nin düzenlediği tabela tasarım yarışması örneği örneklem olarak tercih edilmiş ve göstergebilimsel olarak eleştirilmesinin yanı sıra, kent estetiğinin geliştirilmesi ve kültürel değerlerin yansıtılması amacıyla yarışma sonucunda uygulamaya konulan eserler gösterilmiştir.