Meta Kurgu Olarak Tipografik Dizinleme - Uslu, Yaşar (Grafik Tasarımda Akademik Araştırmalar 2, 2024)
Meta kurgu, genellikle gerçeklikle farklı bir dünya yaratma amacı güden kurmaca bir türdür. Bir post modern tekniğidir. Meta kurgu, genellikle farklı katmanlarda gerçeklik ve hayal gücünün bir araya geldiği bir türdür ve görsellik bu katmanlardan biridir. Bu nedenle, meta kurguda görsellik genellikle önemli bir rol alarak izleyiciye derin anlamlar katan unsurlardan biridir. Meta kurgu, bir metin veya belgenin meta datasını (yani, içeriğine ilişkin bilgileri) belirtmek için kullanılan bir yöntemdir. Tipografik dizinleme ise, bir belgedeki metni belirli bir düzen içinde dizinleme işlemidir.Bu araştırma temel nitel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli ile dokümanların incelemesini içermektedir. Elde edilen veriler; betimsel tarama modeli ile taranmış olup var olduğu şekliyle betimlenmiştir.  Çalışmada tipografik dizinleme biçimlerine göre görseller random (rastgele seçkisiz) taranmış ve elde edilen altı adet tipografik dizinleme seçkisinde bulgular örnekleriyle birlikte verilmiştir. Bulgular ışığında, tipografik dizinlemeye uygun bulgular derlenerek bir araya getirilmiş ve yorumlanmıştır.