Sağlık Turizminde İnsan Kaynakları Yönetimi - Şeker, Canan; Kantaş Yılmaz, Fatma (Sağlık Turizmi Yönetiminde Güncel Yaklaşımlar, 2023)
İstihdamı artırması, döviz girdisi sağlaması ve katma değer yaratması gibi sebeplerle ülkelerin gündeminde yer alan sağlık turizmi; medikal turizm, termal turizm, ileri yaş turizmi ve engelli turizmini de içeren geniş kapsamlı bir tanımdır. Toplam turizm gelirleri içindeki payı oldukça sınırlı olan sağlık turizmi, Türkiye’nin sahip olduğu potansiyel sebebiyle önem kazanmakta; alanla ilgili akademik çalışmalar sağlık turizmi faaliyetlerine katkı sunmaktadır. Bilgi ve teknolojiyi temel alan, insan odaklı ve yüksek kaliteli sağlık hizmeti anlayışı ile yönetilen sağlık kurumları sağlık turistini cezbetmekte; sağlık kurumları bu amaçlarına ancak insan emeği sayesinde ulaşabilmektedir. İnsan kaynağının önemini sağlık turizmi çerçevesinde ele alan bu bölüm; sağlık turizmindeki başarının insan kaynakları yönetimiyle bağını açığa çıkarmış, insan kaynakları yönetiminin işlevlerini sağlık turizmi penceresinden yeniden tanımlamış, sağlık profesyonellerinin güncel meslek tanımlamalarını sıralamış ve son olarak sağlık profesyonellerinin uluslararası göçünü tartışmıştır.