Yapay Zekâ Okuryazarlığı - Yorulmaz, Gamze (21. Yüzyıl Okuryazarlıkları ve Ana Dili Eğitimi, 2024)
Yapay zekâ, 1950'lerden itibaren gelişmeye başlamış ve günümüzde eğitimden sağlığa birçok sektörde önemli bir rol oynamaktadır. Yapay zekâ okuryazarlığı, bireylerin bu teknolojiyi etkin ve etik bir şekilde kullanabilmeleri için gerekli becerileri ifade eder. Eğitim alanında, yapay zekâ uygulamaları öğrencilere kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimleri sunarak bireysel ihtiyaçlarına yönelik eğitim sağlar. Oyunlaştırma ve etkileşimli içerikler, öğrenmeyi eğlenceli hale getirirken öğrencilerin motivasyonunu artırır. Ancak Türkiye’de eğitim müfredatlarında Yapay zekâ okuryazarlığına yeterince yer verilmediği görülmektedir. Bu durum, öğrencilerin Yapay zekâ teknolojilerini anlamalarını ve etkili bir şekilde kullanmalarını zorlaştırmaktadır. Yapay zekâ hızla gelişmesi ve toplumsal etkileri, bireylerin bu teknolojiyi bilinçli bir şekilde kullanabilmesini zorunlu kılmaktadır. Eğitim sisteminin, Yapay zekâ etkilerini göz önünde bulundurarak yenilenmesi ve Yapay zekâ okuryazarlığını artıracak içerikler eklemesi gerekmektedir. Bu değişiklikler, öğrencilerin gelecekte dijital dünyada etkili bir şekilde varlık göstermelerini sağlayacaktır. Yapay zekâ okuryazarlığı, 21. yüzyılda bireylerin başarılı olabilmesi için kritik bir yetkinlik haline gelmiştir.