Antalya Körfezinin Lesepsiyan (Kızıldeniz Kökenli) Balıkları - Gökoğlu, Kemal; Kuşat, Mete (Su Ürünleri ve Ziraatte Yenilikçi Yaklaşımlar: Sürdürülebilirlik, Teknoloji ve Ekolojik Stratejiler-Güz, 2024)
Bu araştırma, Antalya/Konyaaltı sahilinde bir deniz akvaryumuna su almak için deniz içerisine inşa edilmiş boru sisteminin çevresinde yapılmıştır. Çalışmada, Kızıldeniz’den Akdeniz ekosistemine sonradan giren ve bu bölgede yaşam alanı bulan Lesepsiyan balık türlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma 2018 Şubat-2019 Ocak ayları arasında gerçekleştirilmiştir. Scuba dalışı yapılarak gerçekleştirilen çalışmada 14 familyaya ait 23 Lessepsiyan balık türü tespit edilmiştir. Balıkların biyoçeşitlilik indekslerinin hesaplanmasında, Shannon Wiener çeşitlilik indeksi kullanılmış ve bu değer H=1,70 olarak bulunmuştur. Baskınlık için Berger-Parker indeksi (d) kullanılmış ve bu endekse göre en baskın tür dokuzçizgili kardinal balığı (Cheilodipterus novemtriatus) (n=8000) tespit edilmiştir. Bu türü sırasıyla gümüş balığı (Atherina forskalii) (n=1400), Parupeneus forskalli (n=1400) ve naylon balığı (Sargocentron rubrum) (n=1022) takip etmiştir. Upeneus tragula (n=1) bir birey ile en az görülen tür olmuştur.