Balık Silajı Hazırlama Yöntemleri ve Kullanım Alanları - Özyurt, Gülsün; Sakarya, Yetkin (Su Ürünleri ve Ziraatte Yenilikçi Yaklaşımlar: Sürdürülebilirlik, Teknoloji ve Ekolojik Stratejiler-Güz, 2024)
Iskarta balık ve su ürünleri işleme sanayi atıkları gibi organik materyaller asit veya laktik asit bakterileri kullanılarak balık silajlarına dönüştürülebilir. Balık silajı üretimi ile hem bu materyallerin oluşturacağı çevre kirliliği problemlerine çözüm oluşturulabilir hem de yüksek kaliteli bir hayvan yemi, bitki gübresi veya biyo-sitümülantı olarak kullanımları sağlanabilir. Silajlar, çiftlik hayvanları ve balıklar için yararlı besinler olmasının yanında, serbest amino asitler ve kısa zincirli peptitleri içermeleri nedeniyle büyüme performansını destekleyen bir yem katkı maddesi olarak da işlev görebilirler. En büyük avantajları ise düşük sermaye yatırımı ve basit işleme ekipmanı gerektirmesidir. Bu bölümde özellikle küçük ölçekli üreticinin su ürünleri atıklarını silaja çevrilerek hayvan yemi veya bitki gübresi/ biyo-sitümülantı olarak kullanılabilmesi için gerekli bilgiler sunulmuştur.